035-544 87 39 info@ksl-solutions.nl

Werken in verbeterteams
Geef teams een opdracht met randvoorwaarden en een doelstelling. U zult versteld staan van de resultaten!
Werken in verbeterteams, ook wel small group activities (SGA) genaamd, ligt de focus op het oplossen van hardnekkige problemen. Deze problemen blijven voortduren ondanks het op orde hebben van basiscondities. Verbeterteams doorlopen een gestructureerde methode om te komen met de juiste tegenmaatregelen voor de grondoorzaken. KSL heeft deze methode over de jaren uitgewerkt en verbeterd. Teamleden van een verbeterteam wordt geleerd hoe ze moeten samen werken in een verbeterteam, wat de valkuilen zijn bij iedere stap. Veel bedrijven kiezen er voor om de teamleden te laten toetsen op de theorie. Tools zoals OEE worden apart getoetst. De toetsing over verbeterteams gaat echt over hoe het verbeterproces eruit ziet om succesvol te zijn. Dit maakt bedrijven weer een stukje autonomer in hun PI-experience.

Verliezen PQCDSEM
Van “verspilling” naar “verliezen”, een andere kijk op verbeterpotentieel…
De meeste bedrijven zijn bekend met de standaard Lean verspillingen. Echter kent TPM andere verliezen. TPM noemt dit ook echt verliezen (vertaalt van uit het Engels losses) waar Lean praat over verspillingen (vertaalt vanuit het Engels wast).
De Lean verspillingen kunt u allemaal plaatsen in de verliezen van TPM. Andersom wordt het lastiger.

De TPM verliezen zijn:
P – Productiviteit
Q – Kwaliteit
C – Kosten
D – Logistiek
S – Veiligheid
E – Milieu
M – Moraal

Gericht verbeteren gaat op zoek naar de verliezen binnen de kosten. Bijvoorbeeld binnen de kosten voor grondstoffen. Hier kunnen verliezen zitten in kosten bijvoorbeeld door omstellen (zoals inschiet, doorspoelen van leidingen of bijproduct) maar ook kwaliteitsverlies of logistiekverlies (beschadiging, breuk etc.)

OEE – Overall Equipement Effectiveness
Dé indicator voor machine effectiviteit!
Uw machine kan theoretisch 24 uur per dag, 7 dagen per week produceren. De werkelijkheid is weerbarstiger. Als bedrijf kiest u er voor om uw machine bijvoorbeeld 8 uur, 5 dagen in de week beschikbaar te laten zijn. Maar betekent dit ook dat deze machine 40 uur per week produceert op maximale snelheid en ook nog alleen goede producten maakt? Onze ervaring is van niet. Als uw machine 50% effectief is, dus 20 uur per week goede producten maakt op maximale snelheid, dan is dat al heel wat. De meeste bedrijven die starten met OEE meten zitten op een effectiviteit tussen de 30 en 40%. Een OEE verbeteren naar een gemiddelde tussen de 40 en 50% is dus al snel en verbetering van output met 20 tot 25%! KSL ondersteunt de invoering en verbetering van OEE op de vloer. Bij de invoering is het van belang om goed uit te leggen wat het doel van de OEE is. Medewerkers denken vaak dat ze harder moeten werken om de OEE hoog te houden en zien OEE daarmee vaak als een bedreiging. Door onze ervaringen kunnen we anticiperen op weerstand en deze in goede banen leiden. Wilt u meer weten over OEE neem dan gerust contact op.

SMED – Single Minute Exchange of Die
Teams die aan de slag gaan met omsteltijdreductie halen tot wel 90% kortere omstelleltijden!
KSL heeft al vele teams geholpen met SMED. Heeft u een machine of lijn waar de omstellingen langer duren dan wenselijk, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op!

Wat houdt SMED in?
SMED, misschien wel een van de oudste verbetertechnieken binnen Lean en TPM. Het doel is om de duur van een omstelling (exchange of die) onder de tien minuten te krijgen (single minute). SMED wordt vaak gebruikt op machines, maar de manier van kijken kan ook toegepast worden op handmatige productie, assemblage en logistiek.

Wat SMED doet is de omsteltijd ontleden. Binnen de omsteltijd zijn er 2 soorten activiteiten te benoemen:

  • Extern omstellen; vinden er activiteiten plaats met betrekking tot omstellen, waarbij de machine kan
  • Intern omstellen; vinden er activiteiten plaats met betrekking tot omstellen waarbij de machine stil moet

Dit is de basis van de SMED-methode!