Quick Response Manufacturing (QRM) heeft de laatste jaren een vogelvlucht genomen. Wat maakt QRM zo populair? Waarschijnlijk omdat QRM goed toepasbaar is binnen ieder bedrijf. Het richt zich in de basis zogenaamde klantspecifieke of high-mix / low-volume productie. Dus juist geschikt voor het MKB en projectenorganisaties.
Wat houdt QRM in?
QRM is een methode voor het verminderen van doorlooptijden in de hele onderneming en richt zich op snelle levertijden en hoge leverbetrouwbaarheid als een concurrentievoordeel.
In tegenstelling tot Lean management en de Theory of Constrains gaat QRM specifiek in op de behoeften van aanbieders van Low Volume/ High Mix producten (bijvoorbeeld proto bouw en enkel stuk orders). De doorlooptijd van deze producten worden niet alleen door de productie bepaald maar door de gehele organisatie, zoals R&D, logistiek, inkoop en planning.
De ontwikkeling van QRM begon in 1993 onder leiding van Prof. Rajan Suri van de University of Wisconsin Madison in samenwerking met de industrie. Prof. Suri heeft verschillende wetenschappelijke papers en artikelen, evenals twee boeken over QRM sinds gepubliceerd.
De QRM strategie heeft sinds haar oorsprong in de VS en Europa in het kader van honderden projecten met bedrijven van alle groottes en sectoren bereikt opmerkelijke succes en daarmee bewees zijn hoge praktische relevantie. Prof. Suri heeft ontvangen voor zijn prestaties, een aantal prijzen, waaronder de American Automatic Control Council, het Institute of Management Sciences en de IEEE.
In 2010 werd Prof. Suri opgenomen voor zijn diensten in de Manufacturing Industry Week Hall of Fame net als Steve Jobs, Michael Dell, Jack Welch.
Wat QRM niet is
QRM is niet een concept dat beweert gevestigde management methoden te vervangen. Integendeel, QRM is een aanvulling op de kennis, principes en instrumenten van Lean Management / Six Sigma en past ze aan de specifieke behoeften van de ondernemingen.