035-544 87 39 info@ksl-solutions.nl

De basis binnen ieder verbeterprogramma

Net als iedere sport, vraagt verbeteren om basisbeginselen. Vergelijk het met voeding, ontspanning en verzoring. Discipline in de basis is een voorwaarde om verder te komen. Wij coachen de organisaties om de basis in de productie en op kantoor op orde te krijgen.

 

Zonder communicatie geen optimalisatie…

Whiteboardmeetings – Communicatie

Standaardisatie van communicatie van cruciaal belang voor het laten slagen van het verbeterprogramma of dit nu Lean, TPM of Six Sigma is. Communicatie lijkt eenvoudig, maar als je kijkt naar de manieren waarop je kunt communiceren en hoe de ontvanger dit kan ontvangen dan kun je hier wel eens bedrogen uit komen. Onze ervaring is dat communiceren is niet gelijk aan gehoord worden en gehoord worden is niet gelijk aan begrepen worden. Begrepen worden is niet gelijk aan akkoord gaan met en akkoord gaan met is niet gelijk aan doen.

Whiteboardmeetings, dagstarts, daily stand up’s etc. kunnen hierbij helpen. Naast het structuur geven aan de communicatie, krijgt de communicatie ook een doel.

Wat houdt een whiteboardmeeting in?
Een whiteboardmeeting is een meeting waarbij de prestaties van de afdeling kort worden besproken. De inhoud van de bespreking is afhankelijk hoever de afdeling is met 5S, Kaizen, en inzicht in prestaties. Waar het om gaat is dat besproken wordt hoe de afgelopen periode is verlopen, welke verbeteringen de komende periode uitgevoerd gaan worden, welke verspillingen aangedragen zijn en of er terplekke nog verspillengen benoemd kunnen worden. Bij het laatste is het van groot belang dat medewerkers zich veilig voelen. Bijvoorbeeld bij het benoemen dat een standaard niet duidelijk of te complex is. Medewerkers vinden dit moeilijk als ze de gedachte hebben dat bij het benoemen andere medewerkers dit beoordelen als dom of uitsloverig.

Alle soorten whiteboardmeetings hebben één ding gemeen, ze worden staand uitgevoerd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat men tijdens de whiteboardmeeting een passieve houding aanneemt. Daarbij vinden whiteboardmeetings niet plaats in een kantoortje achteraf of in de kantine. Ze vinden plaats daar waar de actie plaats vind, dichtbij de gemba noemen ze dat.

Whiteboardmeetings duren over het algemeen 10 minuten. Een dagstart kan in vijf minuten. Om binnen de tijd te blijven worden alleen operationele zaken besproken, dus geen kantinepraat. Maar ook te complexe problemen of afdeling overschrijdende problemen. Deze kunnen wel worden benoemd, maar worden niet uitgebreid behandeld. Eigenlijk alleen problemen die door de afdeling of groep zelfstandig op kunnen worden gelost.

Contact KSL

E: info@ksl-solutions.nl
T: 035-544 87 39
M: 06-434 659 08

Online teamleider jaarprogramma

Wil je verder groeien als teamleider in zowel je kennis en kunde in verbeteren van processen, maar ook in je rol als leidinggevende? Dan is dit het programma dat je moet volgen!

Over KSL Solutions

Wij zijn een bedrijfskundig adviesbureau dat organisaties traint, coacht en adviseert bij het slimmer, effectiever en efficiënter werken. Door onze jaren lange ervaringen en bewezen trackrecord, sinds 2004  behoren we tot de top van deze markt.

R

KSL streeft bij haar klanten naar

blijvende resultaatverbetering door bewustwording en bezieling.

R

Onze opdrachtgevers gaan voor

lange termijn omzet vergroting en geborgde kostenreductie.

R

Met als resultaat o.a.

medewerkers die slimmer en efficiënter werken.

“Als je niet weet hoe je de juiste vraag moet stellen, dan ontdek je niets.”

Deming

Amerikaanse statisticus

Meer informatie. Neem contact met ons op!